Домашно сирене за 15 минути

37

Сиренето е вкусна и универсална храна, която може да се използва в различни ястия. За много хора обаче високата цена на сиренето е възпиращ фактор. За щастие е лесно да си направите сирене у дома само с няколко прости съставки. Само за 15 минути можете да създадете вкусно домашно сирене, което е много по-евтино от закупеното в магазина. А най-хубавото е, че можете да контролирате вкуса и текстурата на сиренето, като използвате различни видове мляко и добавяте различни билки и подправки. Така че, ако обичате сирене, но мразите цената му, защо не опитате да си направите собствено вкъщи? Това е лесно, икономично и вкусно!

Домашно сирене за 15 минути

Цената на сиренето в магазина и на пазара расте почти всеки ден. Сами можете да си направите сирене за 15 минути от обикновено мляко.
Servings 1 пита
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 5 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 10 мин
ОБЩО ВРЕМЕ 15 мин

Съставки

 • 1.500 л прясно мляко
 • ½ ч. л. морска сол
 • 1 брой лимон

Инструкции

 • Изсипете млякото в тенджера, добавете сол.
 • Сложете го на котлона на среден огън. Веднага щом се появят първите признаци на кипене, добавете лимоновия сок.
 • Варете още 10 минути.
 • Изключете котлона, оставете тенджерата покрита за още 5 минути.
 • Подгответе подходяща форма за изцеждане и я покрийте с марля. Изсипете сместа в нея.
  Домашно сирене за 15 минути
 • Поставете нещо тежко отгоре и я сложете в хладилника.
 • Веднага щом цялата суроватка се отцеди, сиренето ще бъде готово.

Бележка

Вкусът на домашното сирене се променя лесно. Добавете любимите си подправки, още докато млякото се вари, ако желаете!

Доброто сирене е въпрос на баланс. Прекалено много от всеки един аромат може да се окаже непосилен, затова е важно да се намери правилната комбинация от съставки. Когато става въпрос за домашно приготвено сирене, този процес е още по-важен. Тъй като няма консерванти или стабилизатори, вкусът на домашното сирене може лесно да се промени. Това означава, че домашните готвачи трябва да бъдат особено внимателни, когато добавят аромати. Добро правило е да се започне с малко количество от дадена подправка и след това да се опита сиренето, преди да се добави повече. По този начин можете постепенно да увеличавате вкуса, докато намерите идеалния баланс. С малко опити и грешки ще успеете да създадете вкусно домашно сирене, което ще се хареса на всички.

Вижте още:

Когато времето започне да захладнява, много хора започват да мислят за консервиране и запазване на плодове и зеленчуци за зимните месеци. Въпреки че има редица различни методи за консервиране на храни, един от най-простите и популярни е мариноването. Мариноването включва накисване на зеленчуци в разтвор на основата на оцет, което спомага за запазването им за дълъг период от време. Освен това маринованите храни могат да придадат уникален вкус на зимните ви ястия. Ако искате да опитате да мариновате, вижте тази рецепта за Мариновани зеленчуци в буркани за зимата. Само с няколко прости съставки можете да създадете вкусни мариновани зеленчуци, които ще издържат през целия сезон.

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close