Здравословен хляб без брашно и без мая

77

Хлябът е основна храна в много диети по света. Може да е трудно да се направи хляб, който да е едновременно здравословен и вкусен. Традиционните рецепти често изискват големи количества брашно и мая, които могат да добавят ненужни калории и въглехидрати. Въпреки това е възможно да се направи хляб без брашно и мая, който все пак е лек и пухкав.

Брашното и маята са две от най-често срещаните съставки в хляба. Те са и два от най-големите виновници, когато става въпрос за нездравословен хляб. Брашното често се избелва и преработва, което го лишава от хранителни вещества. Маята е гъбичка, която може да причини храносмилателни проблеми на някои хора. За щастие, има много рецепти за здравословен хляб, които не използват нито една от тези съставки.

Ако търсите питателна алтернатива на обикновения хляб, опитайте тази рецепта. Може би ще се изненадате колко добър може да бъде здравословният вкус.

Здравословен хляб без брашно и без мая

Вкусен хляб с хрупкава коричка може да се приготви без брашно и месене на тесто.
Servings 10 филии
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 18 hrs
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 1 ч 5 мин
ОБЩО ВРЕМЕ 19 hrs 5 мин

Съставки

 • 560 г зелена елда
 • 390 мл вода
 • 1 ч.л. сол
 • 6 с.л. семена слънчогледови
 • 10 броя стафиди

Инструкции

 • Залейте елдата с вода и я оставете за 6 часа на тъмно място.
 • След това я прехвърлете в гевгир и изплакнете под течаща вода. Изсипете елдата в блендер, добавете отново вода и я смелете до гладкост.
 • Изсипете получената маса в стъклена купа и я оставете за 12 часа, температурата трябва да бъде около 35 градуса, за да започне процесът на ферментация. Зеленото тесто от елда ще нарасне два пъти.
 • Сега можете да добавите сол и семена към него или по желание. Изсипете тестото в застлана с хартия за печене форма и печете за 65 минути на 180 градуса.
  Здравословен хляб без брашно и без мая

Бележка

Добавете орехи по желание. Дори може да го направите сладък като истински кекс.

Всеки, който някога се е опитвал да прави хляб от нулата, знае, че процесът може да отнеме много време и да бъде разочароващ. Замесването на тестото е трудна работа, а постигането на перфектния баланс между брашното и водата може да бъде предизвикателство. В резултат на това много домашни готвачи просто се отказват и купуват готов хляб от магазина.

Заключение:

Възможно е обаче да приготвите вкусен хляб с хрупкава коричка без всички тези проблеми. Ключът е да започнете с влажно тесто и да го изпечете в гореща фурна. Така ще се получи хрупкав външен слой, а вътрешността ще остане мека и пухкава. Най-хубавото е, че не е необходимо да месите тестото или да се притеснявате за идеалното съотношение между брашно и вода. Затова следващия път, когато ви се прииска домашен хляб, опитайте този метод. Ще се изненадате колко лесно се постигат вкусни резултати.

Можете дори да го направите сладък като истински сладкиш, като добавите малко захар и орехи към рецептата. Опитайте го следващия път, когато ви се прииска пресен хляб – няма да останете разочаровани!

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close