Нискокалоричен десерт

172

Може да не сте голям фен на зефира, но ако имате деца, които го обичат, опитайте да приготвите този домашен здравословен и нискокалоричен десерт, без рафинирана захар или добавки.

Рецептата е много проста, а домашно приготвената храна винаги е много по-вкусна от тази в магазина.

Самата аз не съм почитател на зефира, но много ми хареса тази рецепта и съм сигурна, че ще се върна към нея отново!

Ще са необходими само 3 основни съставки, а именно мед, вода и желатин.

В тази рецепта е по-добре да използвате 100% желатин без добавки и захар.

Желатинът е необходим за ставите и връзките, укрепва костната тъкан и зъбите, необходим е за сухожилията и мускулите.

Благодарение на колагена има благоприятен ефект върху кожата и косата. Желатинът също така подобрява подвижността на ставите, предотвратява разрушаването на ставния хрущял и е необходим по време на пубертета.

Няма да повярвате колко бързо и лесно се приготвя!

Много често може да срещнете зефира като маршмелоу. Това е еднакъв вкус, а по-долу може да се запознаете с историята на този сладкиш.

Нискокалоричен десерт

Ако желаете малко сладък, но нискокалоричен десерт, опитайте този домашен зефир.
Servings 16
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 5 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 20 мин
ОБЩО ВРЕМЕ 25 мин

Съставки

 • 3 ч.л. желатин на прах
 • 1 чаша студена вода
 • ½ – ¾ чаша мед
 • 1 ч.л. екстракт от ванилия
 • 1 щипка сол
 • 50 г. кокосови стърготини (по избор)

Инструкции

 • Смесете желатина в купа с ½ чаша студена вода и го оставете да набъбне.
 • В малка тенджера смесете меда, останалата вода и щипка сол. Загрейте тази смес на среден огън, като разбърквате от време на време. Оставете да заври и след това гответе още 5 минути.
 • Внимателно разбъркайте тази гореща смес в желатиновата вода. Добавете екстракта от ванилия и разбъркайте интензивно, докато се получи бяла гъста смес. Приблизително 7 до 12 минути.
 • Изсипете сместа върху тава, постлана с хартия за печене. Изберете размера на листа за печене в зависимост от желаната височина на блата. Колкото по-малка и по-дълбока е тавата за печене, толкова по-висок ще бъде блатът.
 • По ваше желание може да поръсите с кокосови стърготини.
 • Оставете в хладилник за поне 5 часа и след това нарежете на парчета.

Бележка

Съхранявайте в хладилник!

История на маршмелоу


Древните египтяни са били първите, които са се насладили на лигаво лакомство, което сега се нарича marshmallow, още през 2000 г. пр.н.е. Почерпката се смяташе за много специална и беше запазена за богове и кралски особи.

Зефирът се прави от растението слез (Athaea officinalis), което расте диво в блатата. Терминът marshmallow произлиза както от родния дом на растението, така и от името на растението. Слезът е роден в Азия и Европа и е натурализиран в Америка. Египтяните изцеждали сок от растението слез и го смесвали с ядки и мед. Никой обаче не знае как са изглеждали бонбоните в онези времена.

Французите се запознават с marshmallow в началото до средата на 1800 г. Собствениците на малки магазини за бонбони разбиват сок от корена на слез в пухкава форма за бонбони. Този отнемащ време процес обикновено се извършваше на ръка. Магазините за бонбони трудно се справяха с търсенето. Производителите на бонбони започнаха да търсят нов процес за приготвяне на marshmallows и откриха системата нишестен магнат в края на 1800 г. Това позволи на производителите на бонбони да създават форми за marshmallow, направени от модифицирано царевично нишесте. По същото време производителите на бонбони заменят корена на слеза с желатин и това създава стабилна форма на marshmallow.

Marshmallows е въведен и популяризиран в Съединените щати в началото на 1900 г., след като е разработен новият производствен процес.

През 1948 г. Алекс Думак революционизира процеса за производство на marshmallows. Той създава и патентова процеса на екструзия. Този процес включва вземане на съставките на marshmallow и преминаването им през епруветки. След това съставките се нарязват на равни парчета и се пакетират. През 50-те години маршмелоу става изключително популярен в Съединените щати и се използва в различни рецепти за храна.

Днес американците са основните потребители на marshmallows. Според експерти американците купуват повече от 90 милиона паунда годишно. Marshmallow се счита за целогодишна закуска, въпреки че по-голямата част се продава през октомври и декември.

Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close