Миналата зима съжалих, че консервирах само няколко буркана от тази зеленчукова салата! Цялото семейство похвали вкуса и аромата й!

Рецепта за вкусна салата за зимата, която се изяжда сред първите и не стига до пролетта. След като миналата година консервирах само 20 буркана, тази година реших да удвоя количеството. Препоръчвам ви да опитате сами това лакомство!

Необходими съставки:

  • 2,8 кг домати
  • 1 кг краставици
  • 600 г сладък пипер
  • 600 г лук
  • 1 глава чесън (60 г)
  • магданоз, босилек и зелен копър (на вкус)
  • оцет (на вкус, процентите нямат значение)
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. нейодирана сол (или на вкус)
  • 100 мл слънчогледово растително масло

Начин на приготвяне:

След като сте измили добре всички зеленчуци, нарежете краставиците на колелца, чушките на лентички, доматите на средно дебели филийки, лука на люспи, а зелените и чесъна нарежете на ситно.

Съвет: Ако искате, можете да нарежете зеленчуците както искате, както обикновено правите за ежедневните салати. Можете също така да регулирате количеството им.

Добавете всички зеленчуци в купа и смесете със сол и захар на вкус. Накрая добавете какъвто имате оцет на вкус. Салатата трябва да придобие лека кисела нотка, без оцетът да се усеща прекалено силно. Оставете салатата на масата за 1 час, за да пусне сока си. Разбърквайте периодично.

След като пусне достатъчно сок, прехвърлете салатата в добре измити с натриев бикарбонат буркани. Изсипете останалия сок отгоре. Не е задължително бурканите да са пълни. Така или иначе салатата ще пусне сок по време на стерилизацията.

Поставете бурканите в тенджера, застлана с кърпа, за да не се счупят при варенето. Покрийте ги с капачките, които трябва да бъдат стерилизирани. Налейте топла вода в тенджерата, така че да достигне нивото на “закачалките” на бурканите.

Поставете тенджерата на котлона и доведете водата до точката на кипене. В този момент стерилизирайте бурканите от 700 мл за 15 минути на среден огън. Ако имате буркани от 1 литър, тогава можете да ги стерилизирате за 20 минути.

Извадете един по един буркан от тенджерата и го затворете плътно с капака. Обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете да изстинат напълно на стайна температура под топла кърпа или одеяло. След това можете да ги съхранявате в килера на къщата. Насладете се на получената салата за зимата с голямо удоволствие!

За още рецепти, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *